Image

Bosgoed is in Heeten zeker geen onbekende naam! In 2017 is het precies 125 jaar geleden dat Johannes Bosgoed de basis legde voor de huidige Bakkerij Bosgoed. Hij kon toen nog niet weten dat Bastiaan inmiddels de vierde generatie is die dit bedrijf voortzet!

 

Onze geschiedenis begint in 1892 wanneer Johannes Bosgoed en Anna Bosgoed-Wagemans een molen kopen in Zutphen. Deze houten molen kwam destijds per schip naar Heeten waar hij weer werd opgebouwd. Het hele dorp sprak erover! De naam van de molen werd “de Johanna”, een samenvoeging van de namen Johannes en Anna.

De molen van familie Bosgoed in Heeten

De molen van familie Bosgoed

Wist u dat de Johannalaan nog steeds verwijst naar de plaats waar de molen vroeger heeft gestaan? Johannes was een man met een echte ondernemingsgeest en de molen alleen was voor hem niet genoeg!

 

Johannes Bosgoed was een man met een ondernemingsgeest. Johannes wilde meer, dus kocht hij in 1903 ook het café met de winkel op de hoek van de familie Franken.

De molen met het pand van familie Franken op de voorgrond

De molen met het pand van familie Franken op de voorgrond

Wilhelmus, de zoon van Johannes, nam de bakkerij annex kruidenierswinkel over (1933). Wilhelmina, de dochter van Johannes trouwde in 1928 met Bernardus Fakkert, een molenaarszoon uit Hoonhorst. In 1933 namen zij de molen en graanhandel over van Johannes Bosgoed.

 

In 1958 werd de molen uitgebreid en kwam er een silo te staan vlakbij de molen. De Johanna werd uiteindelijk in 1959 afgebroken. In 1965 kwam de volgende generatie Bosgoed aan het roer van de onderneming.

 

De broers Jan en Wim hebben op dat moment niet alleen een brood- en banketbakkersbedrijf, maar ook een kruideniersbedrijf en een kleinhandel in tabak, glas en keramiek, zoals dat zo mooi in de akte van de Kamer van Koophandel staat.

 

Jan was in het bedrijf met name verantwoordelijk voor het brood- en banketbakkersbedrijf en het kruideniersbedrijf. Wim stond samen met zijn vrouw Dora achter de toog in het café en was daarnaast hij tot zijn veertigste ‘venter’. Hij ging met de boodschappen de boer op.

 

Bij café Bosgoed zat in de gevel een ingemetselde steen. Samen met de later geplaatste steen vertellen ze, in vogelvlucht, de geschiedenis van Bosgoed tot en met de derde generatie.

 

Oprichting Bosgoed Heeten, in 1892 door Johannes Bosgoed (J.B.). In 1923 komen zoon Willem Bosgoed (W.J.B.) en dochter Mina Bosgoed (W.M.J.B.) bij in de zaak. Vanaf 1940 wordt het café voortgezet door Willem Bosgoed (W.J.B) en zijn partner Anna Bosgoed-Elferink (J.W.B.E.)  1965 – De derde generatie runt vanaf nu het bedrijf. Jan Bosgoed (J.B.) en Wim Bosgoed (W.J.B.), samen met zijn vrouw Dora Bosgoed-Veldkamp (Th.M.B.V.) nemen het roer over.

 Anna Bosgoed samen met haar zoon Wim in 1967

Anna Bosgoed samen met haar zoon Wim in 1967

Waar Jan dagelijks met zijn team zorgde voor het allerlekkerste brood en banket, zorgden Wim en Dora voor het café. Zij weten dit uit te laten groeien tot een zalencomplex waar menig Heetenaar een bruiloft of jubileum heeft gevierd. In 2006 hebben zij het bedrijf verkocht. Sinds vorig jaar is het complex in een nieuw jasje gestoken en inmiddels kennen we het zalencentrum als Brasserie Dert13n, waar de oude ovenkleppen en de foto’s aan de muur nog herinneren aan de roemrijke geschiedenis van de familie Bosgoed.

Jan Bosgoed - bezorgen met de bakfiets

Jan aan het bezorgen met de bakfiets

In 1994 wil Jan Bosgoed het, in verband met zijn gezondheid, wat rustiger aan gaan doen. Er wordt besloten om de supermarkt te sluiten en de boel te gaan verbouwen. De bakkerij wordt overgenomen door Bastiaan, de middelste zoon van Wim en Dora. Hij is de vierde generatie Bosgoed aan het roer van de bakkerij.

Bastiaan Bosgoed aan het werk

Bastiaan Bosgoed aan het werk

Op 25 november 1994 nam Bastiaan Bosgoed, de middelste zoon van Wim en Dora, de bakkerij over van zijn oom Jan. Nog steeds bakt hij met zijn team ambachtelijke vakmensen dagelijks het allerlekkerste brood en banket van Heeten en de wijde omgeving. Sinds enkele jaren staat zijn vriendin Zwanet Beumer aan zijn zij. Zij zorgt er samen met haar team enthousiaste verkoopsters voor dat ook in de winkel alles op orde is. Wist u bijvoorbeeld dat Zwanet leuke cadeaupakketten met ambachtelijke heerlijkheden maakt?

Zwanet Beumer - Bakkerij Bosgoed Heeten

Zwanet aan het werk in de winkel